Športovci by mali investovať do kvalitných okuliarov, tvrdí optička

18.05.2009 Celý región

Bratislava 17. mája (TASR - Športovci, ktorí trávia vonku dostatočne veľa času, by mali investovať do kvalitných športových okuliarov.
\"Výber na jednotlivé druhy športu určuje stupeň ochrany pred ultrafialovým žiarením a tým aj percento priepustnosti svetla, \" konštatovala pre TASR odborníčka na okuliare Jolana Noseková.

\"Okuliare určené pre športové aktivity majú najčastejšie UV filter 3. stupňa, ktorý prepúšťa osem - 18 percent svetla, pre extrémne typy športov pri mori, napr. jachtárstvo, surfing alebo na horách pri skialpinizme sa odporúča 4. stupeň UV filtra, ktorý prepúšťa len tri - osem percent slnečného žiarenia, \" vysvetlila.

Noseková uviedla, že športovci využívajú podstatne viac tzv. polarizačné sklá. \"Eliminujú odraz slnečných lúčov napríklad od vodnej hladiny, skla, snehu alebo ľadu. Preto by ich mali používať ľudia, ktorí sa venujú zimným športom v snehu a ľudia, ktorí sa počas leta veľa zdržiavajú pri vode, \" spresnila.

Pri výbere športových okuliarov je dôležitý ich tvar a veľkosť, pretože by mali dokonale priliehať na tvár. \"Prvoradá by mala byť ich funkčnosť a bezpečnosť a až v druhom rade imidž, \" zhodnotila s tým, že dnešné športové okuliare sú vyrábané z kvalitných materiálov pomocou najmodernejších technológií a ich certifikáty sú zárukou kvality.

Upozornila, že každý by si mal nechať poradiť od skúseného odborníka v očnej optike alebo špecializovanom športovom obchode. \"Športové okuliare majú moderný dizajn a okrem toho, že ponúkajú široký výber farebných a technologických kombinácií šošoviek so 100-percentným UV filtrom spĺňajú náročné ergonomické kritériá, \" dodala.

Takéto okuliare umožňujú prispôsobiť pozíciu nosníkov a stránic typu tváre, obsahujú potníky, ktoré pri športe zabraňujú stekaniu potu z čela do očí. \"Mnohé z nich ponúkajú možnosť výmeny skiel, čo zasa dovoľuje prispôsobovanie okuliarov aktuálnym svetelným podmienkam. Do iných typov sa dajú vkladať dioptrické klipy, ktoré sú určené pre ľudí s dioptriami, a všetky sú vyrobené z nárazuvzdorných materiálov, \" ilustrovala.

Podľa Nosekovej úlohou športových okuliarov nie je len optická ochrana oka, ale zabraňujú aj vysušovaniu, prenikaniu rôznych nečistôt a špeciálne určené na daný šport pri prípadnom úraze aj zraneniu oka. Pri výbere slnečných športových okuliarov by sme si mali podľa optičky všímať certifikát o tom, že sklá spĺňajú normu pre prostredie, v ktorom ich chceme používať.

Aj pri starostlivosti o športové okuliare platia rovnaké zásady ako pri klasických slnečných okuliaroch. \"Šošovky okuliarov pri čistení najskôr opláchneme teplou vodou a potom poutierame mäkkou handričkou, neukladáme ich šošovkami nadol a odkladáme ich v ochrannom puzdre, \" uzavrela.
 

Vyberte región